Vores generation emmer af ambition, mod og optimisme. Alligevel oplever vi, at virkelig mange unge har svært ved at finde fodfæste og stille sig tilfredse med deres livssituation. De søger hele tiden noget mere eller noget bedre. Noget meningsfuldt. For lethedens skyld opdeler vi dem her i to grupper. De to grupper står over for vidt forskellige udfordringer, men løsningerne på dem er måske ikke så forskellige endda. Dog skal vi først lige en tur forbi Japan…

Jagten på at finde et meningsfyldt liv er for alvor skudt i gang blandt de unge, og samtidig har der aldrig været så meget forvirring omkring, hvad dét egentlig indebærer. Ofte er der nemlig et clash mellem indre selvrealiseringsdrømme og ydre forventninger om karriere, prestige og status, og det afføder en række udfordringer.

Udfordringerne falder selvfølgelig ud på tusindvis af forskellige måder, men vi ser to gennemgående tendenser, så lad os lige være generaliserende for en stund.

To grupper unge mennesker

Den første gruppe af unge er dem, der har stukket snuden i sporet, sikret 12-tallerne på gymnasiet, taget 5 år på universitetet og landet i et godt betalt job. De fleste er optagede af det de laver, fordi de er gode til det, og fordi de får god feedback fra deres omgivelser og ledere. De rammer slut 20’erne, de er tilfredse og komfortable med det de laver, men begynder ofte at søge efter noget mere. Det hele er ved at blive for statisk og kedeligt – og måske en anelse meningsløst for dem.

Den anden gruppe af unge er dem, der føler sig fanget i mulighedernes fængsel. De er paralyserede af de mange valg, de konstant bliver mødt med. Det er dem, som ikke kan finde ud af, om de skal være folkeskolelærer, bæredygtighedskonsulent, eller måske investment banker? Eller måske bare tage et halvt år mere som frivillig på et børnehjem i Afrika? De lever i en konstant fortvivlelse over ikke at have fundet det, som giver mening for dem. De er forvirrede, de synes mange ting er spændende, og er samtidig ikke i tvivl om, hvilke udfordringer verden har brug for at få løst.

Meningen med livet…

hvad-er-ikigai

Som lovet skal vi lige en tur forbi Japan. Her er ikigai nogle steder en fuldkommen livsstil. Ikigai kan direkte oversættes til ”a reason for being” – altså et meningsfyldt liv, hvor alt er i balance.

Ikigai består af fire elementer, der ifølge japanerne skal være i perfekt harmoni med hinanden. Hvert element stiller et spørgsmål; hvad er du god til, hvad elsker du at lave, hvad har verden brug for, og hvad kan du blive betalt for. Når de fire elementer er i balance, har du (som var det Samurai Jack himself, der udtalte det) fundet dit ikigai.

Japan ligger både fysisk og kulturelt virkelig langt fra Danmark, og pointen her er ikke, at du skal finde dit indre ikigai. Derimod mener vi, at det er vigtigt at være bevidst om de elementer, modellen rummer. Altså at bruge den som inspiration eller et redskab, for modellen stiller fire sindssygt vigtige spørgsmål.

Verdensmålene er et kæmpe trækplaster

Tilbage til Danmark. Og i første omgang den førstnævnte gruppe af unge mennesker, der har sikret sig en solid karriere og money in the bank. Her bliver det nemlig interessant. For som nævnt ser vi nemlig rigtig mange søge hen mod den modsatte side af ikigai-modellen so to speak. De står nemlig klar til at kaste sig frådende over stillinger, der emmer bare en lille smule af FN’s 17 verdensmål.

Et pragtfuldt eksempel på dette ser vi i Berlingske. Mette Lykke, som er adm. direktør i ToGoodToGo, siger:

”Vi får hver dag mange ansøgninger fra personer med flotte CVer fra corporate-stillinger – personer, som savner dybere mening med arbejdet. Altså er det relativt nemt for os at rekruttere dygtige medarbejdere i en tid, hvor det ellers kan være svært”.

TGTG en organisation, som har bekæmpelse af madspild øverst på dagsordenen, og skriver sig derfor direkte ind i de 17 verdensmål. Sagt på ikigai-sprog er TGTG altså noget, verden har brug for.

Hvis det ikke allerede står soleklart, befinder de to grupper af unge mennesker sig i hver sin ende af ikigai-modellen. Den første gruppe har styr på, hvad de er gode til, og hvad de kan blive betalt for. Den anden gruppe er ikke i tvivl om, hvad de elsker at lave, og hvad verden har brug for.

Med fare for skære lidt for mange over en kam, sætter vi lige tingene lidt på spidsen, for det illustrerer vores pointe meget godt. De to grupper vil gerne hen, hvor den anden gruppe er – uden at gå på kompromis med det de gør i forvejen. Problemstillingen ligger bare i, hvordan de kommer derhen.

meningen-med-livet


Svaret ligger ikke til højrebenet

Der findes ikke en endegyldig løsning på den her problematik. I så fald ville det lyde alt for cliché-agtigt og måske noget i stil med: ”Du skal bare gøre det, der gør dig allermest glad, men husk nu at have noget at falde tilbage på”. Det er et vaskeægte pseudosvar, og pseudosvar løser ikke problemer.

Vi har taget fat i ikigai, fordi den stiller fire hammergode og superrelevante spørgsmål. Brug modellen som inspiration. Stil dig selv fire hammergode og superrelevante spørgsmål. Hvilke felter placerer du dig i lige nu? Og hvilke felter vil du gerne placere dig i fremadrettet? Elsker du det du laver? Tjener du penge nok til at live det liv du gerne vil?

Det er heller ikke sikkert, at modellen løser problemer for netop dig. Spoiler alert: det gør modeller sjældent. Vi mener blot, at det er vigtigt at være bevidst om, hvor du er i livet og hvor du gerne vil hen. Bare sådan nogenlunde.

Nogle mennesker foretrækker eksempelvis at fokusere på en eller to elementer fra ikigai-modellen i nogle dele af livet, og andre elementer i andre dele af livet. Det kunne eksempelvis være at arbejde hårdt og tjene en masse gryn i en årrække, for at kunne trække stikket fra erhvervslivet for en periode senere. Måske for tage en skisæson fra december til marts, eller et halvt år til Peru for at vandre. For nogle er dét lig med mening.

Den berømte og berygtede FOMO-tendens

Der er stadig en ting vi har listet os pænt udenom ind til nu: FOMO-tendensen. Frygten for at gå glip af noget. For den hersker for fulde gardiner og specielt hos den gruppe af unge, der endnu ikke rigtig ved, hvordan de skal skræddersy deres liv. FOMO-tendensen er opstået i kølvandet på de uendeligt mange muligheder, som unge står overfor. Tænk nu hvis vi valgte forkert?

Problemet er enormt. Så stort, at det får lov at få sit helt eget blog-post. Men hvis du sidder lige nu og er virkelig i tvivl om, hvad du skal med dit liv, får du lige et lille quick-tip:

Suck it up, get out there, gør noget ved det. Acceptér at du lige nu ikke er bevidst om hvad du elsker, men så brug i stedet tiden på at blive god til et eller andet. Rådyrk en eller anden faglighed, og så opstår mulighederne undervejs. Er du kok, så bliv fucking vild til at lave mad. Er du programmør, så bliv sindssyg til at skrive en algoritme. Men som sagt, mere om det en anden gang.

For nu nøjes vi med at runde ikigai af. For selvom du kan sætte flueben ud for alle fire dele, er det ikke ensbetydende med, at dit liv er fuldendt – at least ikke for alle. (Vi er dog rimelig overbevist om, at du har det rigtig rart, hvis du kan).

Brug ikigai som et pejlemærke eller et redskab, der skal gøre dig opmærksom på, hvordan din livssituation ser ud, og hvordan du gerne vil have den skal se ud fremadrettet. For nogen er mening at rejse fire gange om året. For andre er det at nyde en kop kaffe med lukkede øjne en søndag morgen. For dig noget helt tredje. Hvad?

Jagten på meningsfuldhed stopper nok aldrig helt, specielt ikke hos de unge. Vores generation er nemlig fyldt til bristepunktet med kæmpe ambitioner og villigheden til at gøre noget. Det er formentligt fåtallet af os, der bliver fuldkommen tilfredse, og sætter os i den samme kontorstol resten af livet. Og det er netop derfor, at dit liv kan føles meningsløst af og til. Det er et symptom på et tårnhøjt ambitionsniveau, og det skal vi bestemt ikke være kede af.

Har du lyst til at læse flere blogindlæg

Blog

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!