Det her blogpost går ud til alle ledere. Vi sætter os for en stund i de unges stol og fortæller fra deres perspektiv om vores definition på en leder i verdensklasse. Vi er trods alt stadig ret unge selv. Og her er absolut ikke nogen, der peger fingrer.

Derimod får du en udførlig guide til, hvordan du kan sætte raketmotorer på din ambition om at blive den rollemodel, som motiverer os unge og giver os lyst til at blive i hos dig i årevis.

hvad-er-god-ledelse   Læsetid: ~7 min

hvad-er-god-ledelse

Har du nogensinde prøvet at google ’Hvad er god ledelse’? Når vi gør det, fyldes vores browser med buzzwords, bulletpoints og sætninger som ’Du skal engagere og motivere dine medarbejdere, du skal have struktur, men også være fleksibel, og så skal du kunne gå forrest og vise retning’.

Det er vist i virkeligheden noget vi alle sammen godt kan være enige i. Intentionerne er rigtig gode, men vi savner svaret: ”Det her skal du gøre”. Det vil vi forsøge at give jer her. Skrevet til jer ledere fra os unge. For vi har alle sammen prøvet at have en god leder – og en virkelig ringe en, for den sags skyld.

Vi drømmer om mere end bare en leder…

Når vi direkte spørger de unge, hvad de gerne vil have for en leder, er svaret ofte rimelig entydigt. Sagt direkte med de unges stemmer, lyder det noget i stil med det her:


Vi ønsker os mere end bare en leder: en rollemodel. En vi ser op til, fordi du er pivdygtig til dit arbejde og hammergod ved dine medarbejdere. Og vi vil lære af dig.Vi ønsker os en leder, der kan tage os i hånden, men som slipper den igen frivilligt, når vi ikke længere skal bruge hjælp. Vi har brug for faste rammer, men vi vil også have lov til at tegne uden for stregerne uden at blive skældt ud, hvis vi fejler. Vi vil mærke din tillid til os. Og vi elsker, når vi bliver spurgt om vores mening.Vi ønsker at blive set som individer og anerkendt for vores individuelle kompetencer. Vi har brug for feedback. Ikke på fællesmailen, men personligt. Vi jagter følelsen af, at vi er med til at løfte jeres virksomhed i den rigtige retning. At vi er værdifulde for jer.Vi ønsker os en leder, der kan skabe rammerne for gode relationer med kollegaerne. En arbejdsplads, hvor vi har det sjovt, og glæder os til at komme på arbejde hver dag, fordi vi har det bedste sammenhold med de bedste kollegaer og den bedste leder i hele verden.

Du får lige et recap:

Vi drømmer om mere end bare en leder.

En rollemodel, der tager os i hånden – og slipper den igen – når vi har brug for det.

En der er tillidsfuld og anerkender os som individer, og som skaber stærke relationer mellem mig og mine kollegaer.

Hvis du sidder derude lige nu og tænker: ’Hvordan dælen bliver jeg alt det her? Hvad skal jeg helt konkret gøre?’ Så er det lige præcis nu, du skal hente en brandvarm kop kaffe, sætte dig rigtig godt til rette og smække din fulde opmærksomhed ned på resten af dette blogpost.

ledelse-tips


1. En verdensklasseleder er en fremragende rollemodel

At være en rollemodel er ikke et skill, du kan erhverve dig – du er det allerede. Spørgsmålet er nærmere, hvor god en rollemodel, du er. Hvordan vil du gerne opfattes?

Vi har brug for en mellemting mellem en forælder og en leder i klassisk forstand. En vi kan se op til og beundre, en der får os til at tænke: ’Sådan vil jeg være, når jeg bliver stor’, fordi du er hammerdygtig til dit arbejde. Og en ting vi mennesker i høj grad beundrer er ærlighed.

Vær ærlig og erkend over for os, at du ikke er perfekt. Unge i dag jager det perfekte, indtil vi er slidt ned til anklerne. Tag stress-crashed i forløbet og vis over for os, at du ikke har svaret på alle løsninger, men at vi skal finde dem i fællesskab. Det leder os forresten hen til næste punkt.

2. Sæt klare rammer og slip så tøjlerne

Vær klokkeklar omkring jeres visioner, værdier og succeskriterier. Fortæl os, hvordan vi kan være behjælpelige med at følge jer i den rigtige retning. Hvis vi kan se målet for os, bliver det langt lettere at finde vejen derhen.

Hvad er jeres vision, værdier og succeskriterier?

Det er sindssygt vigtigt at være meget konkret. At fortælle at I har kunden i centrum og at succeskriteriet er vækst, er et no-go. Der er ingen der ved, hvad det betyder. Er det at opnå 400 nye følgere til jeres linkedinside hver måned? Er det at svare på mails inden der er gået 36 timer? Er det at skaffe to nye kunder om ugen? Er det at nå ROI inden udgangen af april?

Du har defineret rammerne. Nu skal du slippe tøjlerne. Bare slip dem helt. Giv os lov til at udføre arbejdsopgaverne selv, og hvis du har mod på det, så tillad os at tegne uden for stregerne af og til. Kreativitet munder nogle gange ud i geniale idéer og løsninger, når opgaver udføres på en ny og anderledes måde. Og selvfølgelig går det også nogle gange galt, men det lærer vi alle sammen noget af.Lad os altid vide,
at du holder hånden under os,
og er der for os,
hvis vi har brug for dig.”

3. Vær anerkendende og giv personlig feedback

Findes der noget bedre end at få anerkendelse fra sin leder? Formentligt. Men at blive set og hørt på et personligt plan af sin leder giver en følelse af at være mere end bare en ansat. Vi siger ikke, at du skal sætte en time af til hver medarbejder, bare 5 minutter kan være nok. I stedet for at spørge hvordan det går, så spørg hvordan vi har det. Spice det endnu mere op ved at spørge, hvad vi synes. Det kan være om den enkelte opgave eller hele virksomhedens vision. Du vælger. Men at blive spurgt giver en os følelse af, at vi har værdi for virksomheden.

I den forbindelse er det også vigtigt at give os personlig feedback. Vi vil vide, hvad vi har gjort godt, men også hvor vi kan forbedre os. Hvem ved, måske får du øje på skjulte potentialer.

Personlig anerkendelse og feedback kan være med til at give os følelsen af at være et vigtigt og værdifuldt tandhjul i maskineriet, og det skaber en indre motivation.

4. Skab grundlaget for stærke relationer mellem de ansatte

Unge efterspørger ofte en leder, der kan skabe grundlaget for et godt fællesskab blandt deres kollegaer. Og det koster mere tid og færre penge end du regner med.

Om I flyver hele crewet på skiferie (hold jer fra Ischgl), tager en overnatning på Generator Hostel eller smider dem ind i et escape room gør ikke den store forskel. Det er samværet og de fælles oplevelser og minder, der giver følelsen af at være et team. Ja, skiferie ser da federe ud på Instagram, men det er ikke pointen. Pointen er at flytte medarbejderne ud i nogle andre rammer.

Gode relationer på en arbejdsplads er guld værd, og det gør det samtidig nemmere at få ting gjort og løse konflikter, når man allerede har skabt tillidsfulde relationer til sit team.

Hvis du tænker, at det kan være svært at huske alt, hvad du har læst i de sidste 5 minutter, så har vi lige kogt det hele ned til én sætning, som var det et resultat af en googlesøgning. Forhåbentligt ved du nu bare lidt mere om, hvad du skal gøre i praksis. Du kan bare skrive det ned på en post-it, og hænge den på dit køleskab, få det tatoveret eller hvad du nu vil bruge den til. Selv tak. Værsgo:En verdensklasseleder er en rollemodel,

der er ærlig, sætter klare rammer,

giver anerkendende personlig feedback

og skaber stærke relationer. ”

Viljestyrke, hårdt arbejde og gulerødder

Det lyder let ikke? Det er det ikke. Slet ikke. Du bliver ikke en verdensklasseleder ved at læse det her blogpost. Du skal nemlig kunne jonglere de her ting samtidig med alle de andre vigtige opgaver, du har som leder – det ved vi godt – så selvom du har en stor viljestyrke til at blive en endnu bedre leder, kræver det måske lidt mere. Men heldigvis er viljestyrke et stort skridt på vejen.

Men der er selvfølgelig en gulerod i den anden ende. Hvis du lykkes med at blive en verdensklasseleder, ser du ikke kun glade ansatte. Vi er motiverede for at flytte virksomheden i den rigtige retning, og vi glæder os til at komme på arbejde hver dag. Samtidig bliver vi automatisk små ambassadører, der fortæller alle vores venner, hvor nice en arbejdsplads og leder, vi har. Vi vil gå den ekstra mil for dig.


Hvis du har fået blod på tanden og gerne vil vide endnu mere om ledelse af unge – set fra de unges synspunkt – skal du være velkommen til at hente de første 100 sider af vores bog #YOUNGSTER

Det er helt GRATIS 🙂hvad-er-god-ledelse

.

FLERE BLOGINDLÆG

BLOG

LÆR MERE OM OS

OM